Zacht zijn in een harde wereld

Laatst had ik een gesprek met een vriendinnetje die vertelde dat ze op werk iets nieuws moest gaan leren wat uit haar comfort-zone lag. Ze zei 'daar wordt ik hard van, en dat is juist heel goed'.

Die woorden hebben lang in mijn hoofd ge√ęchood en het is me steeds meer gaan storen.

'Hard zijn, dat is juist goed'. Hmm, ik hoop van niet.

Ik zou juist graag meer zachtheid willen zien in de wereld. Ik zou zelf juist willen durven om veel zachter te zijn. Zacht in mijn oordeel, zacht in mijn omgang met mensen, zacht in mijn zelfbeeld, zacht in mijn aanraking en zacht in mijn beweging.

In mijn yogalessen geef ik nadrukkelijk de toestemming om je lijf zacht te laten worden, om los te laten, om je over te geven aan de houding en de gevoelens die bij je lichaam horen. Ik geloof dat er een enorme kracht zit in zacht zijn. Neem bijvoorbeeld water. Water is zacht, geduldig en ongelofelijk sterk, het kan zelfs door steen snijden, en toch is het allesbehalve stug. Het is flexibel en kan alle kanten op.

We zouden minder moeten streven naar hard zijn. De wereld is namelijk al keihard. Wij zijn al ontzettend hard, we hebben allemaal sterke hoge muren opgebouwd, en we zetten ons al genoeg schrap voor de wereld.

Het is tijd voor zachtheid.

Zachtheid is vloeibaar terwijl hardheid statisch is. Zachtheid vereist dapperheid. Het is dapper om los te laten wat je niet meer dient. Het is dapper om te bewegen, ook al voelt het niet vertrouwd. Het is dapper om naar jezelf te komen en een zachtheid te vinden in je geest en in je lijf.

Zachtheid vereist ook discipline. Het is een discipline om zacht te zijn voor je lijf, om haar goed te voeden en haar elke dag uit te dagen in beweging zodat ze sterk en gezond blijft. Het kost discipline om zacht te zijn en jezelf te vergeven voor je verleden. Zachtheid vereist discipline in het vergeven van anderen om zelf vrijheid te krijgen.

Hoe kan je wennen aan zachtheid te brengen in je dagelijkse bestaan? Breng die discipline naar de yogamat, breng de aandacht naar jezelf, naar je lijf, en geef jezelf over aan zachtheid. Als je kan leren zacht voor jezelf te zijn op de mat, train je jezelf ook om zacht te zijn buiten de mat om.

Is het zwaar om zacht te zijn? Ja, absoluut. Het is vooral moeilijk om niet hard voor jezelf te zijn terwijl je zachter probeert te worden en dit niet snel genoeg lukt. Kundalini yogini Gurmukh zegt 'yoga is not about self-improvement, it's about self-acceptance'. Het gaat om jezelf eren en vrede te hebben met waar je nu bent. Zodra je die vrede en zachtheid hebt bereikt, ga je vanzelf groeien.

Just be. Be soft. And in the softness, be strong and keep up. And in that strength, be kind and find softness.

One Comment

  1. D 01/08/2018 at 12:13 am - Reply

    Ik lees dit nu zo dat je zacht moet zijn. Maar hoe doe je dit in een wereld waar je hard behandeld wordt?

Leave A Comment