• yin yoga soest

Waarom Yin Yoga de antidote is voor een druk leven

Waarom Yin Yoga de antidote is voor een druk leven

Yin Yoga: leer zachtheid toe te laten en spanning los te laten

Yin Yoga is een vrij nieuwe yogasoort die de taoistische concepten van Yin & Yang op body & mind toepast. Het gaat om balans vinden tussen uitersten; licht en duisternis, zachtheid en hardheid, warmte en kou, actie en rust, spanning en ontspanning. De balans tussen uitersten is iets waar meeste mensen mee worstelen. Je bent vaak geneigd naar 1 van de uiterste, terwijl je toch echt beide nodig hebt om een vol leven te leiden.

Waarschijnlijk leef je een vrij 'Yang' leven. Eindeloze to-do lijstjes, afspraken, klusjes, ideeen, huishouden, werk, sport...gewoon de normale dingen die iedereen moet doen. Beetje gehaast soms, maar okay, it works, I can handle it. Eens? Dat is dus wat in yoga bekend staat als 'yang' energie. Een mannelijke, warme, harde, actie gerichte energie. Yin is natuurlijk precies het tegenovergestelde. Vrouwelijk, koud, zacht, ontspannen en compleet open om het leven te ontvangen.
De een klinkt misschien aantrekkelijker voor je dan de ander, maar we hebben beide nodig om het leven te laten ontwikkelen hoe het moet zijn.

Dat oefenen we dus op de mat met Yin yoga; loslaten, zacht zijn, afkoelen en alle spierspanning loslaten zodat diepere/sterkere weefsels de kans krijgen om te openen. Met Yin yoga creeer je de tijd om een overgestimuleerde geest stil te laten worden en een gestressed lichaam te laten ontspannen door houdingen 5 minuten (0f langer) statisch vast te houden.
Bij meeste fysieke yogasoorten ligt de focus op het versterken, versoepelen & verlengen van spieren,  maar bij Yin is het juist de bedoeling dat je leert spierspanning compleet los te laten, zodat je bindweefsel en gewrichten kunnen rekken en gevoed kunnen worden.

Hier zijn 4 toffe redenen om Yin yoga in je yoga practice te doen:

 1. Revitaleer je diepere weefsels
   Je gewrichten en fascie werken anders dan je spieren. Ze hebben veel langer de tijd nodig om te versoepelen en te herstellen. Wanneer je lang in een houding blijft, komt er een subtiele release in je bindweefsel waardoor het gehydrateert wordt en kan verlengen en versoepelen.
 2. Forceer jezelf om rustig te worden
  Je hebt in een houding lang de tijd om te reflecteren, emoties te voelen en verwerken, en stil te worden in je hoofd om helemaal te kunnen 'afkoelen' van je yang dag. Het is een les om te onthaasten en diepe kalmte te vinden.
 3. Train jezelf om veerkrachtiger tegen stress te worden
    Een lange tijd in een houding blijven kan je onrustig, angstig en emotioneel maken. Maar door constant terug te komen naar een diepe ademhaling en te focussen op wat je voelt in je lichaam, leer je je hersenen om in een staat van overgave te komen en aan te passen in de 'stressvolle' situatie. Je lichaam acclimatiseert en maakt ruimte om steeds dieper los te laten. Dit is een hele mooie practice om van de mat mee te nemen naar het echte leven.
 4. Activeer het parasympathische zenuwstelsel
    Bewust diep ademhalen triggert het parasympatische zenuwstelsel. Het parasympatische zenuwstelsel activeren is belangrijk om veel lichaamsprocessen goed te laten werken, zoals stress-response, bloeddruk, spijsvertering, slaap, hormonen en immuun functie. Goed kunnen ontspannen is essentieel voor het parasympatische zenuwstelsel, maar helaas nemen we daar in ons Yang leven weinig tijd voor. Met Yin yoga combineer je die ontspanning met een hele diepe ademhaling waardoor je parasympatische zenuwstelsel lekker feest kan vieren.

Dat kunnen we allemaal wel gebruiken, toch?

Leave A Comment