• de magie van White Tantric Yoga

De Magie van White Tantric Yoga

Om mijn Kundalini Teacher Training af te maken, moest ik nog een laatste workshop volgen: White Tantric Yoga. Vanaf het moment dat ik wist dat ik het moest doen, keek ik er al tegen op. Van alles wat ik erover had gelezen en gehoord wist ik – dit wordt misschien wel het zwaarste wat ik ooit in yoga heb gedaan. And it definitely was!

Afgelopen weekend ben ik naar Londen gegaan om het mee te maken. Ik wist niet wat me te wachten stond, want zo'n ervaring kan je je niet van tevoren voorstellen. Je loopt een gigantische zaal in en komt in een zee van in wit gekleden mensen die er allemaal voor dezelfde reden zijn – om een ziel verwarmende ervaring te krijgen.

Wat is White Tantric yoga?

Met de extreem krachtige en moeilijke meditatie practise van White Tantra, kan je je onderbewustzijn reinigen van jaren meegedragen onbewuste blokkades.

Met deze techniek gebruik je de collectieve energie van een paar honderd mensen, die op een specifieke manier zitten (in geometrische lijnen), specifieke houdingen aannemen en specifieke mantras zingen. White Tantric yoga voer je met een partner uit, en met veel van de meditaties kijk je elkaar non-stop in de ogen aan, 31 of 62 minuten lang. Heftig, I know.

It's all in the eyes

Eerst dacht ik dat zo mediteren helemaal geen zin leek te hebben omdat ik niet het gevoel had in een meditatieve staat te kunnen komen. Ik was te druk bezig met focussen op mn partner, een lieve vriendin van mijn opleiding in India. Maar later leerde ik dat juist is wat deze meditatie vorm zo bijzonder maakt – je focust je op een ding (net zoals bij normale meditatie) alleen keer je niet naar binnen, maar naar de ogen van de ander. En na tijdje zie je alleen maar jezelf. Gedachtes hebben niet de tijd om diep te wortelen, want je wordt constant teruggeroepen naar aanwezig zijn in de ogen van de ander. Je bent hier en je bent er nu, en alles buiten de zaal, of zelfs buiten het gezicht van je partner, bestaat even niet meer. Ik ben nog nooit zo lang continu aanwezig geweest in mijn lijf en gedachtes.

Het is ontzettend zwaar. Fysiek om zo lang stil te zitten en je armen in bepaalde houdingen te houden, en mentaal omdat je alle besef van tijd kwijt raakt. Je hebt geen idee of er 15 minuten of 45 minuten zijn verstreken. Maar juist dan gebeurt de magie. Je komt erdoorheen omdat je wordt gedragen door je partner en zij komt erdoorheen omdat jij haar draagt. Een kleine glimlach en een kneepje in elkaars hand is genoeg om je de moed te geven om door te gaan. Op dat moment begrijp je elkaar en de angst die je hebt dat je het niet vol kunt houden smelt weg . En zonder iets tegen elkaar te zeggen, begrijp je gewoon – 'we can do this'.

Het doel: vrijheid

Yogi Bhajan zei dat 1 dag White Tantric hetzelfde is als 10 jaar mediteren in een grot. Ik heb niet echt zin om die theorie te testen haha, maar ik weet wel dat er geen vergelijkbare ervaring is dan een uur lang elkaar blik vasthouden, handen inelkaar gestrengeld, bewegingen en ademhaling synchroom aan elkaar, mantra zingen terwijl je omringt bent met honderden mensen die hetzelfde doen, 8 uur lang. Het idee van White Tantra is om de blokkades van ons onderbewustzijn te doorbreken met discipline – en wanneer je dat doet, onstaat er vrijheid.

Wat het met mij doet (of nog gaat doen, want de effecten kunnen 2 – 4 weken blijven doorgaan), weet ik nog niet. Ik voel me goed en licht maar ook heel vermoeid. Ik geef mezelf toestemming om het rustig aan te doen, wat normaal voor mij veel schuldgevoel meebrengt want ik ben erg streng voor mezelf. Maar dat gevoel is er nu niet – en dat is nieuw voor mij.

No pressure, no guilt, no self-disappointment. It feels like freedom. Wow.

Leave A Comment