• spring equinox

Spring Equinox – Detoxen met the Green Diet van de Yogi’s

De Lente Equinox is een symbolische dag van moeder aarde wanneer ze een ronde om de zon maakt en er een gelijk deel licht en donker, dag en nacht is. Een mooie herinnering van de natuur om balans te zoeken in ons leven.

De start van de lente is dan ook in yogi traditie een perfecte tijd om te reinigen. Een interne lente-schoonmaak kan je helpen om je winterlichaam te detoxen en je spirit op te ruimen zodat je ruimte, licht en energie hebt om te gaan bloeien. Wanneer de natuur tekenen laat zien van nieuw leven, zoals knopjes aan de bomen en lente-kriebels in de vogels, is het de perfecte tijd om zelf te beginnen met een cleanse.

In de Kundalini yoga en Ayurveda lineage is bekend dat een Mono diet een super goede manier is om te detoxen. Een mono dieet is een dieet dat bestaat uit 1 soort voedsel. Voor de lente is the green diet perfect om mee te cleansen! Het groene dieet is heel simpel - just eat green food! Alles wat van nature groen is, kan je eten. Dat betekent dus alle soorten groene groente en groen fruit, groene zaden (hennep en pijnboompitten), olijven en olijfolie, pistache noten, zeewier en groene mungbonen, erwten en linzen. Ook mag je alle kruiden gewoon gebruiken, en als het nodig is en je meer eiwit/vet nodig hebt kan je meer noten eten zoals cashews en amandelen. Eet ook voldoende vetten dmv avocados en olijfolie. Ook is honing toegestaan (als je non-vegan bent) en kruidenthee (yogi tea) en groene thee. Vlees/vis, granen, suiker en zuivel staan op de don't-eat-lijst. En het fijne is - je mag zoveel groens eten als je wil, je hoeft geen honger te lijden!

The green diet helpt je lichaam om te ontzuren, je lever en bloed te detoxen en wat onnodige vetjes te verliezen. Een van de magische dingen die het groene dieet zo'n success maakt is chlorophyl, wat in het meeste groen eten zit. Yogi Bhajan zei: ‘Woman is the one creature on earth who needs more chlorophyll than anybody else.’ Voor mannen is de cleanse natuurlijk ook heel effectief 😉

Met een mono dieet van helende voeding, geef je je interne organen telkens opnieuw een bad van specifieke voedingsstoffen en geef je je autonome zenuwstelsel wat rust omdat je spijsvertering makkelijker werk heeft met alles verwerken. De aandacht kan dan eindelijk gaan naar delen in je lichaam die moeten herstellen. Dus je lichaam ontzuurt, waardoor ziektes minder goed kunnen overleven, je lichaam ruimt gifstoffen op, je spijsvertering heeft makkelijker werk, waardoor je zenuwstelsel relaxter is en je beter kan herstellen van alles. Klinkt goed toch?

Zoals met elke cleanse die je doet, zal je echter wel highs & lows meemaken. Je lichaam heeft tijd nodig om te detoxen, en het kan soms zwaar zijn wanneer alles in je lichaam loskomt. Een onrustige huid, moeheid en emotieel zijn kunnen symptomen zijn. Maar geef dan niet meteen op, want wanneer je daar doorheen bent, voel je je 10x beter dan ervoor. Luister goed naar jezelf en handel ook naar wat je voelt.

Wanneer je moe bent - rust uit of slaap
Wanneer je het koud hebt - neem een warm bad
Wanneer je huid jeukt van de detox - dry-brush je huid
Wanneer je je kwetsbaar voelt - zoek iemand op waarbij je veilig bent om het te uitten
Wanneer je energiek bent - ga wandelen en bewegen
Wanneer je rust hebt - mediteer, yoga, doe iets creatiefs.

Met het green diet kan je veel bereiken in je gezondheid. Je kan het 3 dagen proberen, maar ook 11 dagen of 40 dagen.

Zelf doe ik deze lente 11 dagen deze cleanse en ik nodig je uit om mee te doen en te starten op de Spring Equinox op 21 maart!
Op zaterdag 23 maart doen we een speciale Spring Equinox Kundalini les waarin we een cleansing kriya en meditatie doen om de lente schoonmaak in ons lichaam te starten. Daarna is er een fantastische Gong Bath om ons te ontwaken uit onze winterslaap om de zaadjes van onze intenties te planten voor het komende jaar.

Heerlijk om zo de lente te beginnen! Meld je aan via je account (of maak een account aan).

See you there!

 

 

Leave A Comment