• sodarshan kriya tegen depressiviteit

Sodarshan Kriya effectief tegen depressiviteit? De wetenschap zegt van wel!

In november is er een onderzoek bekendgemaakt waaruit blijkt dat een specifieke Kundalini meditatie bijzonder goed werkt tegen depressie. Wanneer dit soort berichten uitkomen, ben ik niet verbaasd – ik heb zelf ook mee mogen maken hoe effectief Kundalini yoga kan zijn in het verbeteren van je leven. En toen ik las over welke kriya het ging, moest ik glimlachen. Het was toevallig (of niet zo toevallig) dezelfde kriya die we tijdens de Teacher Training in India elke freaking dag moesten doen, 40 dagen lang, zonder uitzondering: Sodarshan Kriya.

Sodarshan Kriya is een meditatie met een hele specifieke krachtige ademhaling die herstellend is voor je zenuwstelsel. Het heeft mij zeker de helft van die 40 dagen geduurd voordat ik de techniek volledig kon uitvoeren en kon bijhouden... it was tough en ik vond het vaak genoeg echt vervelend om te doen – maar wow, wat bracht het me veel.

Indrukwekkende resultaten
Het onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania is gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry en is zeker de moeite waard om even te lezen!
Gedurende 8 weken werd dit onderzoek uitgevoerd onder een groep mensen die MDD (Major Depressive Disorder) hadden. Ze kregen de eerste week les om Sodarshan Kriya te leren, samen met yoga houdingen, meditaties en voorlichting over stress. Na de eerste week gingen ze zelf verder met een home-practice van Sodarshan kriya. De resultaten na 8 weken waren indrukwekkend – hun depressie was overduidelijk verminderd (en gemiddeld bijna gehalveerd)!

Van medicijn naar meditatie
De meest conventionele weg naar het helpen van mensen met depressie is nog altijd met antidepressiva medicijnen. Meer dan de helft van de mensen die medicijnen slikken tegen depressie, zien helemaal geen resultaten. Wel zien meeste mensen die antidepressiva slikken andere effecten die ten nadeel zijn van hun algehele gezondheid.

Uit dit onderzoek (en meerdere onderzoeken naar yoga) blijkt dat yoga en gecontroleerde ademhalingstechnieken het zenuwstelsel mogelijk kan aanpassen om stresshormonen te verminderen en dit brengt op zijn beurt weer veranderingen in hoe je je voelt. Dit was onder de Kundalini yogi's overigens allang bekend, by the way. Maar leuk dat de medische wereld er ook geïnteresseerd in begint te raken 🙂

Het is tijd dat er serieus wordt gekeken naar andere methodes om depressiviteit tegen te gaan. Niet alleen symptomen behandelen van buitenaf met medicijnen, maar mensen de handvatten geven om van binnenuit meer controle te geven over hun emoties.

Tijdens mijn studententijd was ik goed bekend met depressie. Ik was nooit klinisch depressief en heb nooit medicijnen ervoor geslikt, maar ik ben jaren lang ontzettend ongelukkig geweest en ik weet hoe moeilijk het is om uit dat depressieve gat te klimmen en jezelf weer licht te laten zijn. Mij is het gelukt na jarenlang zoeken en ontzettend hard aan mezelf werken om depressie achter me te laten. Maar is het niet prachtig dat er technieken bestaan die het zoveel makkelijker kunnen maken? Had ik dat toen maar geweten!

Wat doet Sodarshan Kriya?
Vanuit een fysiek oogpunt werkt Sodarshan Kriya op het ontplooien van je zenuwstelsel, het ademhalingssysteem, de spijsvertering en geeft een boost aan je immuunsysteem. Vanuit een spiritueel oogpunt, doet deze kriya nog veel meer. Het snijdt door de duisternis heen en het snijdt door alle barrières van onze innerlijk neurotische en psychotische natuur. In de Kundalini Humanology wordt gezegd dat wanneer iemand in een slechte staat is, de technieken die van buitenaf komen om het te verhelpen, niet effectief zijn. Die druk moet altijd van binnenuit worden gestimuleerd. Deze kriya roept de Kundalini energie op om je de vitaliteit en intuïtie te geven die je nodig hebt om de negatieve effecten van de onbewuste geest te vechten.

Bekijk mijn filmpje hoe je Sodarshan Kriya kan beoefenen. Het is geen makkelijke meditatie, maar de aanhouder wint - hoe vaker je oefent hoe makkelijker het wordt en hoe groter de resultaten. Also, hoe groter je buikspieren 😉

 

 

 

 

Leave A Comment