• yoga motivatie

De motivatie vinden om een yoga practice te beginnen

We worden er constant mee geconfronteerd dat we allemaal meer zouden moeten bewegen om gezonder te zijn. Het is ook gewoon zo. Alle functies en systemen in ons lichaam zijn met elkaar verbonden – spijsvertering, doorbloeding, immuunsysteem, hormoonstelsel – alles werkt gewoon beter wanneer we veel in beweging zijn en sterk en vitaal zijn. Good to know. Maar motiveert dat je echt om meer te bewegen?

Vaak hebben we een ideaal van hoe ons lichaam moet zijn: minder vetjes hier, meer spier daar, extra soepelheid hier. Maar waar komt dat beeld vandaan? Is dat beeld iets wat we zelf echt willen, of is het iets waarin we zijn geconditioneerd om het te willen? Ook de yogawereld lijkt soms gericht op het behalen van onmogelijke idealen – slanke flexibele lichamen in slangenhoudingen, armbalansen en handstanden. De een motiveert het juist om die beelden te zien, en de ander keert het af om een yogapractice te beginnen.

Interne motivatie ontdekken

Wanneer het gaat om motivatie zoeken om meer te bewegen (of dat nou yoga is of iets anders), is het voor mij belangrijker dat we meer kijken naar de interne invloed dan de externe invloed. Om succesvol te zijn in een beweegroutine volhouden, zouden we veel dieper moeten begrijpen waarom we iets willen bereiken.

Je kan denken – 'ik wil soepeler zijn omdat ik heb gehoord dat soepel zijn gezonder is'. Maar dat heeft geen macht over je. Je moet een reden en een doel hebben om naartoe te werken, en wanneer deze voortkomen uit externe overtuigingen, en je niet je diepere lichaamsidealen kent, dan raak je de motivatie snel kwijt. Wat effectiever is, is bijvoorbeeld: 'ik wil soepeler zijn zodat ik lang gehurkt kan zitten om met plezier met mijn kindje te spelen zonder te vergaan van de pijn.'

Waarom ik een yoga practice heb

Mijn motivatie om yoga te doen is in de loop van de afgelopen jaren telkens verschoven. Wat begon als een zachte manier om te leren bewegen om sterker en soepeler te worden, verschoof naar een beter begrip willen krijgen tussen de verbinding van mijn lijf en geest. Nu is het gegroeid naar een geïntegreerd deel van mijn leven waarin mijn practice mij helpt meer aanwezig in mijn leven te zijn. Ik weet zeker dat mijn motivatie met de jaren weer zal verschuiven, maar op dit moment zijn dit mijn meest sterke drijfveren om telkens weer op de mat te staan:

♥ Ik practice om keer op keer te ontdekken wie ik ben in elk moment.

♥  Ik practice om mezelf sterk en gezond te maken, zodat ik mijn leven extreem bewust via mijn lijf kan ervaren.

♥  Ik practice om mijn zenuwstelsel en hormoonstelsel goed te laten functioneren zodat ik de stress in mijn leven niet een leider laat zijn in hoe ik me gedraag.

♥  Ik practice om hardheid en zachtheid in mezelf te vinden en accepteren, zodat ik het ook in anderen kan zien en respecteren.

♥  Ik practice omdat ik geloof dat discipline en tijd in mezelf steken, me een beter mens zal maken om de wereld te kunnen dienen.

Waarom wil jij meer bewegen in je leven? Observeer die gedachte en bekijk of je steeds meer bij de diepere lagen kan komen van je eigen motivatie.

Leave A Comment