• kundalini yoga, een introductie

Kundalini Yoga: een introductie

Bij We Do Yoga kan je nu wekelijks Kundalini yoga volgen! Wil je meer weten over wat Kundalini yoga inhoudt? Read on!


Kundalini yoga - wat is dat?

Kundalini yoga is een eeuwenoude geheime yogatechniek die in de jaren '60 door Yogi Bhajan naar het Westen in het openbaar is gebracht. Het is altijd een geheime yogasoort geweest, gereserveerd voor de meest elite yogi's in India. Yogi Bhajan kwam ermee naar het westen om teachers te maken en om deze kennis met de wereld te delen, om ons te helpen met de hoge druk van ons dagelijkse leven te dealen. En het wordt steeds populairder! Niet gek, want de ervaring van een Kundalini les is elke keer weer bijzonder.

Kundalini yoga staat bekend als de yoga van bewustzijn. Het is een krachtige, transformerende yogasoort waarbij het zenuwstelsel en het klierenstelsel wordt herstelt en versterkt. Het is een super effectieve manier om stress te verlagen aangezien stress in het zenuwstelsel wordt gedragen en een verlammend effect op de klieren heeft. Kundalini yoga werkt op meerdere lichaamssystemen, zoals het zenuwstelsel, klieren- en hormoonstelsel, de stofwisseling, de doorbloeding, het lymfesysteem en de subtiele energiecentra in het lichaam.

Het is een ancient yogic technology – een samensmelting van krachtige fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, mudra's, meditatie en mantra zingen om conditie en kracht op te bouwen, en stress te verlagen.

Wat doet Kundalini yoga met je?

Kundalini yoga werkt op meerdere lagen en is daarom een uitgebreide systeem van yoga. Het is een techniek om je te leren in verbinding te komen met je lichaam (een verbinding die we vaak verloren zijn) en om je te gronden.

Zo werken we bijvoorbeeld met houdingen en bewegingen die bepaalde hoeken in het lichaam creëren en daarmee acupressuur op de meridianen brengen voor bepaalde effecten in het lichaam. Meridianen zijn energiepunten in het lichaam die met alles in je lichaam verbonden zijn.
We werken ook met de chakra's, om deze in balans in te brengen zodat je emotioneel en geestelijk optimaal functioneert.
We werken met ademhalingstechnieken om het zenuwstelsel te stimuleren.
En heel anders dan andere yogasoorten – werken we met specifieke mantra's die door middel van vibratie en stimulatie van meridiaan punten, effect hebben op het klierenstelsel en de hormoon huishouding van je lijf.

Na een les ben je vaak in een betere gemoedstand, voel je je energieker en heb je een hoop opgehoopte (onbewuste) stress losgelaten.

Wat kan je verwachten van een Kundalini yoga les?

Elke les bestaat uit tuning in met een mantra, warming-up oefeningen, een kriya en een meditatie. Een kriya is een set van oefeningen die is samengesteld om een bepaald effect te behalen, bijvoorbeeld Kriya to Relieve Inner Anger of Kriya for Disease Resistance. Het zijn eeuwenoude recepten van bewegingen en ademhalingstechnieken, die als ze juist worden uitgevoerd, systemen in je lichaam activeren om te herstellen en te versterken. De kriya's worden dan ook precies uitgevoerd zoals Yogi Bhajan ze heeft beschreven.

Het spirituele aspect is zeker ook aanwezig in de les, voornamelijk door de mantra's die we zingen, maar in plaats van dat het zweverig is, grond het je en brengt het je terug in je lijf en dichter bij je emoties. Het is totaal geen religieuze ritueel, en je kan er (spiritueel) uithalen wat je zelf interessant vind. De practice van Kundalini is gebaseerd op self initiation en het verbinden met je innerlijk divine teacher. Het werkt alleen als je het echt uitvoert en als je er hard voor werkt – maar als je dat doet is het elke keer weer een geweldige ervaring!

Ben je nieuwsgierig geworden? Boek dan je eerste proefles bij We Do Yoga!

Join we do yoga now, thank yourself later

Leave A Comment