Een van mijn teachers, Guru Singh, zei eens “When you're living in the world like it is now, if you're not depressed you're not paying attention”. Hij bedoelde dit natuurlijk als een grapje, maar toch ook wel met een bittere kern van waarheid.
Stress, overprikkeling, en drukte vliegt ons constant om de oren en daarom is het ook niet zo gek dat overspanning en burn-out steeds meer voorkomt.
Cold Depression, de basis van Burn-out
Yogi Bhajan had het vaak over Cold Depression, en niet zoals een 'normale' depressie, is het iets waar meeste mensen niet bewust van zijn. Het is een staat van zijn waarin de externe vraag groter is dan de interne capaciteit om te leveren en we daardoor ongevoelig worden voor onze ware zelf. We zijn de verbinding met onze ziel, intuïtie en innerlijke kracht verloren wat leidt tot een staat van eenzaamheid, onrust en doelloosheid.
We lijden er in deze eeuw bijna allemaal aan volgens YB. Waarom?
Door het moderne leven! We leven in voortdurende informatie overload, stress en constante verandering en groei.
Alles moet beter, groter, meer, sneller.
Leuk allemaal, maar ons klierenstelsel en zenuwstelsel is helemaal nog niet geëvolueerd om dit aan te kunnen en goed te kunnen verwerken. En omdat we intern niet de capaciteit en energie hebben, zoeken we het steeds meer buiten ons, met dingen zoals comfort-food, energie dranken, pillen, binge-watching, te weinig slapen, te veel luieren, tijd winnen door niet meer te bewegen, enzovoorts. Heerlijk om te doen, maar uiteindelijk alleen maar belastend voor ons systeem.
Wat gebeurt er wanneer je constante druk en stress hebt, en dat probeert te onderdrukken met korte-termijn pleisters die eigenlijk alleen maar meer vragen van je gezondheid? Extreme vermoeidheid, neerslachtigheid en irritatie. En daarna overspannen zijn. En daarna burn-out. Oeps.
Wat betekent burn-out eigenlijk?
Vat het maar HEEL letterlijk op – je bent opgebrand.
Je zenuwstelsel (systeem van elektrische signalen die alles in je lichaam regelt) is gefrituurd. Er heeft teveel elektrische spanning gestaan op de leidingen en nu functioneren ze niet meer goed. Signalen zijn niet meer duidelijk en hierdoor kan je niet meer goed en diep ontspannen en slapen, je emoties zijn all-over the place, je concentratie vermogen is nihil, futloosheid is de nieuwe standaard, en je zelfvertrouwen is moeilijk te vinden.
Naast een aangetaste zenuwstelsel functioneert je klierenstelsel ook niet meer lekker. Je klieren, die zorgen voor het reguleren van hormonen, zijn overbelast en de 'play-knop' blijft haperen waardoor ze constant stresshormonen blijven aanmaken. Dus ook al ben je niet in een situatie die stressvol is, ervaart je lichaam altijd stress.
Klinkt best heftig toch? Yep.
Maar je kan er ook van herstellen en het voorkomen! Hoe dan?
Begin met deze kleine stapjes:
Δ Verminder impulsen en stimulatie (minder social media, tv, drukte, telefoon, computer, etc.)
Δ Beweeg meer
Δ Stop met belastende voeding (suiker, caffeine, geraffineerde vetten, etc.)
Δ Start met stressverlagende gewoontes (yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, massages, knuffelen, etc.)
Maar de beste manier die ik ken, is echt door Kundalini yoga. Met de oefeningen, ademhalingstechnieken, en meditaties werken we heel hard aan het herstellen en versterken van het zenuwstelsel en in balans brengen van hormoonstelsel. Combineer dit met een helend dieet die je organen helpen stress hormonen af te breken en je klierenstelsel te herstellen, en dan ben je zo weer On Top of the World!
Wil je meer weten over Burn-out en hoe je dit kan herstellen en voorkomen? Kom dan naar de workshop Yoga & Voeding: Burnout Voorkomen & Herstellen!
Leave A Comment