• We Do Yoga Stress Release Program

6 Redenen om Kundalini Yoga op Kantoor te Doen

We zitten langer op een dag dan ooit te voren, en we werken meer uur dan wat een uitgebalanceerde dag zou zijn. We willen goed presteren op werk, maar ook thuis met ons gezin, in ons sociaal leven, en in onze gezondheid. Dat stress een steeds groter probleem wordt is niet zo gek, toch? Maar is het nodig? Nee. Het is niet nodig dat mensen steeds vaker (en jonger) met een burn-out thuis zitten. Het is niet nodig dat 31% van het verzuim komt door een te hoge werkdruk.
Om hier verandering in te brengen moet er meer tijd worden vrijgemaakt voor self-care – om lichamelijk te versterken en mentaal/emotioneel te herstellen.
Hoe? Met yoga op kantoor! En nog specifieker – met Kundalini yoga op kantoor.

Kundalini yoga is een unieke yogasoort die specifiek gericht is op het loslaten van stress, en is ideaal om in werkomgeving te doen omdat je het zittend op de stoel in de vergaderzaal kan uitvoeren.

Maar waarom zou je het in jouw bedrijf introduceren?

1. Het versterkt je zenuwstelsel
Je ervaart je leven via je zenuwstelsel – het is de boodschapper tussen je lichaam en je hoofd. Wanneer je langere tijd stress hebt, tast dit je zenuwstelsel aan, waardoor je bijvoorbeeld sneller prikkelbaar wordt, emotioneler wordt, slechter slaapt en minder goed kan concentreren. Kundalini yoga is gericht op het versterken van je zenuwstelsel zodat het aangepast wordt om minder stress hormonen aan te maken.

2. Het maakt je bewuster van je lichaam
Omdat we tegenwoordig zo weinig bewegen en veel in ons hoofd bezig zijn, verliezen we de verbinding met ons lichaam. Hierdoor herken je minder snel de signalen die je lijf geeft om stress los te laten – door bijvoorbeeld te rusten of meer te bewegen. Met yoga leer je mindful om te gaan met je lichaam door constant naar binnen te keren en te ervaren wat je voelt. Wanneer je steeds beter wordt in jezelf observeren, kan je veilig je grenzen opzoeken om sterker te worden en kan je intenser ontspannen..

3. Het vermindert rug/schouder/bekken problemen
8 uur op kantoor zitten, zittend naar huis in de auto/op de fiets/in de trein, misschien een uurtje sporten en vervolgens de hele avond op de bank zitten – dat is het patroon van meeste mensen op werkdagen. Om zo te bewegen (of eigenlijk niet te bewegen) zorgt voor een verkeerd belaste rug, zwakke bekken en spanning in de schouders. Met yoga stimuleer je een betere doorbloeding en werk je aan spierkracht en spierverlenging. Kundalini yoga in het bijzonder, werkt veel met het versoepelen van de rug omdat het centrale zenuwstelsel door de ruggengraat loopt.

4. Het leert bewust stress los te laten
Stress is een normaal hormonaal respons van je lichaam om met bedreigende situaties om te gaan zodat je alsnog goed kan functioneren. Het is echter niet normaal om constant in zo'n staat te verkeren. Kundalini yoga gebruikt ademhalingstechnieken, krachtige bewegingen en acupressuur om het hormoonstelsel in balans te brengen door de hypofyse en pijnappelklier te stimuleren.

5. Het verhoogt productiviteit en creativiteit
Wanneer je je vitaal en energiek voelt, ben je productiever en is je creatieve vermogen groter. Met Kundalini yoga werken we met de ademhaling en acupressuur van energiepunten in het lichaam om alerter te maken.

6. Het kweekt discipline
Yoga, en vooral Kundalini yoga, werkt ook na de les door op je systeem. Discipline van een yoga practice zet door naar discipline in het echte leven. Hoe? Het vergt veel discipline om controle te nemen over je lichaam, je ademhaling en gedachtes. En dit leer je alleen maar door te oefenen. Wanneer je controle hebt over je lichaam, leer je onbewust ook meer controle en discipline te hebben over je acties. Dit werkt vervolgens door naar hoe je presteert op werk, hoe geconcentreerd je werkt en hoe effectief je werkt.

Waarom zou je als bedrijf hierin investeren?

Yoga op kantoor integreren kan het bedrijfscultuur veranderen omdat je ermee laat zien dat je geïnvesteerd bent in de mentale welzijn van de werknemers en hun gezondheid serieus neemt. Je creëert zo een werkplek waar mensen beter functioneren, gezonder zijn, en meer plezier in het werk hebben. Na een yoga sessie voel je je lekker, energiek, rustig en kan je de werkdag weer aan! Wil je meer weten over hoe je dit op kantoor kan inzetten? We Do Yoga biedt verschillende programmas voor bedrijfsyoga.

One Comment

  1. Prixos 28/09/2017 at 12:05 pm - Reply

    Zelf helpt yoga mij ontspannen tijdens stressvolle dagen of momenten. Ik kan hierdoor helemaal tot rust komen wanneer ik druk ben.

Leave A Comment