• self care Week Planner We Do Yoga

5 Manieren Om Minder te Stressen

Bijna iedereen die ik ken zal zeggen dat ze te veel hooi op hun vork hebben en vaak stress hebben. De (vaak zelf opgelegde) verwachtingen van hoe ons leven moet zijn – onze carrières, relaties, gezondheid, fysieke aantrekkelijkheid, kinderen, sociale verplichtingen, huishouden, en materiële verlangens – zorgen ervoor dat we ontzettend veel ballen in de lucht moeten houden. Het kan ook bijna niet anders dan dat dit stressvol is, toch?!

De effecten van stress in je lichaam en de chemische (hormonale) reacties die ontstaan, hebben absoluut een belangrijke functie voor onze gezondheid en overleving. Maar hoe de meeste van ons tegenwoordig stress ervaren kan serieuze effecten hebben op onze fysieke & mentale gezondheid en gemoedstoestand. Naast de fysieke effecten (pijntjes, lichaamssystemen die niet optimaal werken) en emotionele effecten (zoals korte lontjes, negatieve attitudes, labiliteit), is stress enorm uitputtend voor je energie.

Ik ben erg gevoelig voor stress – mijn darmen en huid reageren heel sterk op stress en het vreet dan enorme energie om normaal te functioneren. Emotioneel wordt ik onstabiel en ik val in oude ongezonde patronen (verslaving aan chips, chocola en tv series anyone?) die me eigenlijk alleen maar gestressder doen voelen. Een vicieuze cirkel dat in mijn geval alleen is te doorbreken met enorme wilskracht en lifestyle veranderingen. Ik herken mijn patronen heel goed, en wanneer ik merk dat de stress weer toeslaat, heb ik een paar trucjes die me helpen de stress te overmeesteren.

Het zou zo gek niet zijn, in deze crazy drukke wereld, als jij je ook snel vermoeid voelt en merkt dat stress meer invloed op je heeft dan je zou willen. Is het al tijd voor je dat je meer naar je lichaam luistert en beter in je vel gaat zitten? Hier zijn 5 tips die kunnen helpen, PLUS een PDF die je gratis kan downloaden om je te helpen met de ontstress planning!

 1. MINDER TV

  Er is geen twijfel aan dat er een hoge druk op onze levens staat. We willen dat elk deel van ons leven uitmuntend werkt, maar we hebben de tijd niet om alles evenveel energie te geven. Het is zoveel druk, dat meeste mensen het liever elke dag even ontsnappen, om de stress niet te hoeven voelen. Wat is een makkelijke manier om je eigen leven te ontsnappen? Uitgezakt op de bank zitten en in de levens van anderen te kruipen – oftewel tv kijken. Wat meeste mensen alleen niet beseffen, is dat wanneer je tv kijkt, je niet zelf kan beslissen wat er bij je binnenkomt via je hypofyse en epifyse (klieren in je hersens die je hormoonstelsel aansturen). Er worden beelden voor je gecreëerd die gedachtes en emoties kunnen implanteren die eigenlijk niet relevant zijn voor je eigen levensbeleving. Zo kunnen we onbewust worden overspoeld door nog meer stress dan we al hebben en worden we minder aanwezig in onze eigen levens. Wees selectiever in wat je kijkt, en observeer of bepaalde genres je meer stress dan ontspanning opleveren.

 2. MINDER DAGELIJKS NIEUWS

  De druk die we voelen wordt goed gevoed door het nieuws die we vaak horen en lezen. We worden er constant aan herinnerd wat er mis is met de wereld – de problemen, de gevaren, het verdriet – het is veel om dagelijks op te nemen en te verwerken. Het is alsof je jezelf traint om het slechtste van de wereld te verwachten, en voor veel mensen creëert het nieuws veel stress en angst. Het is belangrijk om te weten wat er gaande is in de wereld, maar voegt het veel toe in je leven om elke dag op de hoogte te zijn? Wees mindful over de hoeveelheid nieuws dat je tot je neemt, en zoek onpartijdige bronnen die geen profijt hebben aan de stress die wordt gezaaid.

 3. ZET HET OP PAPIER

  Er zijn zoveel taken en goede voornemens die we moeten onthouden, dat veel compleet verloren raakt in de chaos van onze gedachtes. Net zoals je To Do lijstjes maakt voor werk, klusjes en boodschappen, kan je ook opschrijven wat je wil doen voor self-care. Pen op papier zetten heeft een magische werking om rust te creeeren in jezelf. Het opschrijven van je gedachtes (wat je nog moet doen, je zorgen, je gevoelens) helpt je rustiger worden en ruimte te scheppen in je hoofd. Neem aan het begin of einde van elke dag even de tijd om op te schrijven wat je voelt en wat je intenties zijn en monitor wat er veranderd over tijd zodat je kan zien wat wel en niet werkt in je leven. Het helpt om je vrije tijd in te plannen met de kleine dingen die je vaak opoffert in de drukte - zoals een bad nemen, even de stilte opzoeken, een boek lezen, wandelen, een gezichtsmasker opsmeren. Als je het inpland en het net zo serieus neemt als je andere 'taken', ben je sneller geneigt er de tijd voor te nemen. Gebruik de WDY Ontstress Planner PDF om je week van self-care in te plannen!

 4. WALK IT OUT

  Mensen zijn gebouwd om dagelijks lange afstanden te lopen om te overleven. Onze samenleving is echter gebouwd om ons zo lui mogelijk te laten leven. Alles is voor ons gemaakt zodat we zo min mogelijk hoeven te bewegen – auto's, kant-en-klaar eten, online shopping, smartphones – super makkelijk allemaal. En het is super fijn ook, behalve dan dat we steeds onbeweeglijker worden, wat funest is voor onze spieren, gewrichten, immuunsysteem, stressniveau en gemoedsrust. Wandelen is een effectieve stressverlager! Dus wanneer het ook kan, probeer meer te bewegen! Parkeer je auto verder weg van je werk, pak de trap ipv de lift, skip je serie en zet een podcast op tijdens een wandeling. Een leuke manier om te monitoren hoeveel je beweegt, is met een fitness tracker. Als je minder dan 10.000 stappen hebt gehaald in een dag - get your ass off the couch and take a walk!

 5. MORNING PRACTICE

  In Kundalini yoga hebben we een ochtend routine dat Sadhana heet en traditioneel gezien wordt het elke dag 2,5 uur voordat de zon opkomt gedaan. Door de eerste 1/10de van de dag te besteden aan iets dat je emoties kalmeert, je lichaamsfuncties stimuleert en een staat van mindfulness creëert, zorgt het ervoor dat je jezelf klaarstoomt voor een gebalanceerde dag waarin je beter kan omgaan met stress, beter kan communiceren en je gezonder voelt. Realistisch gezien, is het niet echt haalbaar voor de meeste van ons om de dag midden in de nacht te beginnen, 2,5 uur voordat je normaal opstaat. Maar Sadhana kan elke ochtendritueel zijn waarin je wat tijd neemt om te bewegen en mediteren. Begin eens met 15 minuten yoga om het lichaam op te warmen, en vervolgens 6 minuten meditatie om je geest scherp te maken. En bouw het dan elke week op! Als je hier een gewoonte van maakt en een empowering dagelijkse morning practice hebt, zal je merken dat je stress veel makkelijker van je af kan laten glijden.

 6. BONUS TIP

  Heb je hulp nodig met nieuwe lifestyle routines in je leven installeren? Het helpt als je die tijd voor jezelf inpland zodat je er elke dag rekening mee kan houden. Om het nog makkelijker voor je te maken om door te zetten, hebben we een weekplanner voor je gemaakt! Hiermee kan je intenties zetten van hoe jij je het liefste wil voelen, en wat je kan doen om dat waar te maken. Download de Ontstress Weekplanner PDF hier.

Wat zijn jouw routines om minder te stressen? Share them with us!

Leave A Comment