• experience will give you wisdom

De kracht van 40 dagen mediteren

Vandaag las ik de quote “Experience will give you wisdom”. Krachtig. En belangrijk om als yogi over na te denken.
We kunnen het eindeloos hebben over de filosofie achter yoga en meditatie. We kunnen honderden boeken lezen van de mooiste spirituele leraren om de wereld en onszelf beter te kunnen begrijpen. Maar het feit is: totdat je de practice echt ervaart, betekent het niets. Je kan bijvoorbeeld lezen over liefde en denken het te begrijpen – maar je begrijpt het pas echt, wanneer je liefde hebt gevoelt. En zo werkt het met alle ancient wijsheden.
De 'experience' in deze zin, gaat voor mij om de ervaring van je lichaam en ademhaling. Ik heb 50 boeken liggen over spiritualiteit en filosofie, maar de momenten dat ik echt iets belangrijks in mezelf ervaar, is niet wanneer ik aan het lezen ben, maar wanneer ik mezelf ervaar op de mat. Doen, niet denken, dat brengt wijsheid.

Wanneer ik in mijn lessen vertel dat een bepaalde ademhalingsoefening je klierenstelsel stimuleert, doet het je helemaal niks – het is totaal nutteloze informatie. Die informatie gaat pas wat betekenen wanneer je de oefening uitvoert en kan voelen welke werking het op je lijf uitoefent. Het betekent pas wat wanneer je de stress van je lichaam voelt afglijden en een opgelucht gevoel krijgt.

Een manier om de kracht van 'experience' te ervaren, is om een practice of meditatie 40 dagen vol te houden.
Het idee erachter is dat je een verandering in je gewoontes kan brengen en daarmee onbewuste blokkades kan opheffen. Wanneer je 40 dagen onafgebroken dezelfde practice houdt, bouwt het zelfverzekerdheid en toewijding aan jezelf.

Maar waarom 40 dagen?

De intentie is om 40 dagen gedisciplineerd te focussen op iets positiefs dat je in je leven wilt brengen, of het breken van een bepaalde gewoonte. Wanneer je een dag overslaat vertel je je onderbewustzijn al dat het eigenlijk niet belangrijk is en is het effect minder krachtig. Dus wanneer je een dag hebt overgeslagen, begin je weer opnieuw (heb ik overigens vaak genoeg gedaan – zo irritant!)

De geest werkt in verschillende cycli, en we kunnen bepaalde cycli gebruiken om ongewenste patronen en gedrag te vervangen met nieuwe positieve patronen.
Het duurt 40 dagen om een gewoonte te veranderen
Het duurt 90 dagen om een gewoonte te bevestigen
Het duurt 120 dagen om een gewoonte een tweede natuur te maken.

Maar hoe lang dan?

Eigenlijk maakt het niet veel uit wat je doet – het gaat om de discipline om elke dag ruimte voor jezelf te maken om de practice te doen. Het gaat om 40 dagen lang jezelf ervaren en ervaren wat er in je verandert. Hoe lang je een meditatie doet maakt wel uit omdat er met tijd bepaalde processen in werking worden gezet.

Na 3 minuten verandert het elektromagnetische veld en de doorbloeding.
Na 11 minuten veranderen de zenuwen en het klierenstelsel.
Na 22 minuten balanceren de 3 Minds zich en gaan ze samen werken (negatieve mind, positieve mind en neutrale mind).
Na 31 minuten beïnvloeden de klieren, ademhaling en concentratie de cellen en ritmes van het lijf.
Na 62 minuten veranderd het grijze massa van de hersenen.
Na 2 -1/2 uur verandert de psyche in de relatie met de omringende magnetische veld, zodat het onderbewustzijn stevig in het nieuwe patroon wordt gehouden.

Wil jij het ook eens ervaren om 40 dagen lang toegewijd een practice te doen? Mijn tips zijn als volgt:
- Begin met iets kleins zodat het makkelijker is om niet te falen, bijvoorbeeld een meditatie van 11 minuten of twee van 3 minuten.
- Doe de practice voordat je de rest van de dag begint
- Hou een dagboek bij om je ervaring op te schrijven, aan het eind kan je dan terugzien of je je anders voelt.

Wil je werken aan een specifieke blokkade of resultaat? Let me know, dan zoek ik een mooie meditatie voor je uit!
Bij We Do Yoga kan je ook meedoen met de 40 dagen meditatie uitdaging. Elke 40 dagen komt er een nieuw instructie filmpje en kan je 40 dagen mee doen. Ga jij de uitdaging aan?

Leave A Comment